Végstádiumú érrendszeri dementia tüneteit

Zavar

A Mayo Klinika szerint a vaszkuláris dementia az agy vérellátási problémájából eredő kognitív károsodások kifejezés. Az érrendszeri dementia sokféle típusa van, és a 65 év felettiek közül akár egy-négy százaléka tapasztalja a betegség valamilyen formáját. Az UCSF memória és öregedési központ jelentése szerint az érrendszeri dementia nehéz diagnosztizálni. Azonban a legtöbb forma hasonló tüneteket mutat a végső szakaszban.

Agitáció

Talán a vascularis demencia egyik legkorábbi jele, a zavartság gyakori a legtöbb betegségtípus között. Valójában az UCSF memória és öregedési központ közli, hogy a memóriazavarok a leggyakoribb panaszok az érrendszeri dementiával. A MedlinePlus beszámol arról, hogy az érrendszeri demenciában szenvedő emberek könnyen elkeveredhetnek, nehézségekbe ütközhetnek, és általában fokozatos memóriavesztést tapasztalhatnak. A vaszkuláris dementia végső szakaszában a betegek többé nem ismerhetik fel a családtagokat, és nem tudják megjegyezni a nevüket. Általában a legtöbb rutinszerű feladathoz segítségre van szükségük, ideértve az öltözködést és az evést is.

inkontinencia

Az érrendszeri demenciában szenvedő betegek kezdetben sokkal ingerlenebbek lehetnek a normálnál, és a betegség későbbi szakaszaiban könnyen agitálódhatnak. A MedlinePlus szerint a végstádiumú demenciában szenvedő egyének gyakran személyiségváltozáson mennek keresztül, vagy viselkedési problémákat okozhatnak. Az UCSF memória és öregedési központ jelentése szerint a depresszió és az érzelmi problémák gyakoriak azoknál az embereknél, akiknek vascularis demenciája van. A betegségben szenvedők is rossz érzelmeket mutathatnak a helyzethez: nevetni tudnak, vagy hirtelen elkezdenek sírni anélkül, hogy provokálnának.

Trouble Walking

A szakértők azt állítják, hogy az érrendszeri demenciában szenvedők gyakran problémákat okoznak a húgyúti sürgető vagy inkontinencia miatt. Az érrendszeri demencia végső szakaszában sokan többé már nem képesek szabályozni a húgyhólyag működését. Míg korán tudják kezelni inkontinenciaukat, a vákuumos demenciában szenvedő emberek végső fázisaihoz a gondozó segítséget kell kapnia a húgyhólyaggazdálkodáshoz.

Nyelvproblémák

Attól függően, hogy az agy agyában milyen érrendszeri dementia van, néhány embernek nehézséget okozhat az izmok ellenőrzése, vagy egyoldalú gyengesége lehet. A vaszkuláris demencia végső szakaszában sok embernek nehézségei vannak. A MedlinePlus szerint a koordinációs mozgások egyre nehezebbé válhatnak, ahogy a betegség előrehalad. Végül, a memóriavesztés és a problémamegoldás miatt egy személy egyszerűen “elfelejtené”, hogyan kell járni. Sok végstádiumú érrendszeri dementia vagy kerekesszék-függő vagy ágyazott.

Sok vascularis demenciában szenvedő személynek nehézségei vannak a szükségleteik közvetítésével vagy beszélgetés folytatásával. A MedlinePlus beszámol arról, hogy a nyelvi problémák gyakoriak ebben a betegségben, és nehézségeket okozhatnak a problémamegoldás és a szavaik megállapításában (más néven afázia) is. A vaszkuláris demencia végső szakaszában sokan nem tudnak összefoglalni egy mondatot. Egyesek egyáltalán nem tudnak beszélni.