Szemöldök korpásodás okoz

Áttekintés

A szemöldök korpásodását gyakran ugyanazok a bőrfeltételek okozzák, amelyek fejbőr korpásodáshoz vezetnek, és a kettő gyakran együtt fordulnak elő. De a szemöldök korpásodás lehet bosszantóbb, mert a pelyheket nem lehet rejtett kalap vagy sál alatt. A gyakori okok közé tartozik a száraz bőr, az ekcéma, a pikkelysömör és a seborrheikus és kontakt dermatitis. Az enyhe szemöldökös korpásodás gyakran reagál az egyszerű intézkedésekre, mint a sampon mosása és a szelíd hidratáló alkalmazása. Időnként szükség van orvosi kezelésre a súlyosabb vagy tartósabb szemöldök korpásodásra.

Száraz bőr

Lehet, hogy észre vesz néhány apró pelyhet a szemöldökében, ha az arcod bőre túl száraz. Sok ember száraz bőrre tapad, különösen a téli hónapokban, amikor a relatív páratartalom általában alacsony. A száraz szappan, a festék, az astringens és a pattanás elleni gyógyszerek szárítása szintén hozzájárulhat a száraz bőrhöz. A kevésbé szigorú arcápolási termékekre való áttérés és a hidratáló használata gyakran megoldja ezt a fajta enyhe szemöldökfoltot.

Seborrheic dermatitis

Seborrheic dermatitis gyakran okoz szemöldök korpásodást. Ezt a bőrfeltétet gyulladás és hámlás jellemzi olyan területeken, ahol nagyszámú olajmirigy van. A gyakori helyszínek közé tartozik a fejbőr, a szemöldök, a fülek és a bőrtok az orr mellett. Az érintett foltok általában kissé rózsaszínűek, fehér vagy sárgás pelyhek, és gyakran viszketőek. Úgy gondolják, hogy egy malaszezia nevű élesztő faj hozzájárul a seborrhees dermatitisz kialakulásához. Az állapot krónikus a felnőtteknél, de jellemzően viaszok és wanes. A szemöldökét a szelén-szulfidot, a kőszénkátrátot vagy a teafaolajat tartalmazó szendvicsszulfidot, hetente 2 vagy 3 alkalommal tartalmazó szőrtelenítővel le kell mosni, és a seborrheás dermatitisz miatt enyhe pelyhesedést okozhat. Helyileg előkészített gyógyszerekre lehet szükség a súlyosabb, tartós vagy széles körben elterjedt arckezeléshez.

Pikkelysömör

A pikkelysömör krónikus bőrbetegség, amelyben az errant immunrendszeri jelek a bõrforgalom helytelenül gyors üteméhez vezetnek. A pikkelysömör különböző típusai különbözőek. Psoriasis bőrelváltozások általában a könyökökön, térdeken és fejbőrön fordulnak elő. Az arckifejezés is előfordulhat, a szemöldök a leggyakoribb oldal. Mivel nagyon ritka, hogy a pikkelysömör csak a fejbőrön és az arcon fordul elő, a pszoriázis jelenléte máshol a testen általában egyszerűvé teszi a diagnózist. A betegség rendszerszintű jellege miatt orvosi kezelésre van szükség a szemöldök pikkelysömörében.

Atópiás dermatitis

Az atópiás dermatitis (AD), amelyet gyakran neveznek ekcéma, krónikus gyulladásos bőrbetegség. Az AD általában családokban, gyermekkorban kezdődik, és felnőttkorban is fennmarad. Az immunrendszer szerepet játszik a rendellenességben, amelyet rendkívül viszkető, száraz, pikkelyes foltok jellemeznek. Az AD-vel rendelkező felnőtteknél a kezek és a karok leggyakrabban érintettek, de az arc és a nyak is részt vehet. A homlok és a szemhéjak gyakori helyszínei az arc ekcéma, amely kiterjed a szemöldök. A hidratálók kulcsfontosságú szerepet játszanak az ekcéma fellángolódásának szabályozásában, de kérdezze meg kezelőorvosa konkrét ajánlásokat, ha gyanítja, hogy a szemöldök korpásodás az AD miatt következhet be.

A divatirányzathoz a merész szemöldökig sokan használják a kozmetikumokat a szemöldökökön. Ha ilyen típusú sminket használ és szemöldök korpát készít, akkor lehetséges, hogy a kozmetikai vagy a sminkeltávolító szerek vegye le a kontakt dermatitist. A kontakt dermatitiszhez társuló kiütés hasonlít az ekcéméra, és jellemzően a szemöldök régiójára korlátozódik, ha a szemöldökökön használt kozmetikumokhoz kapcsolódik. Az irritációt okozó termék elkerülése általában elegendő a probléma megoldásához.

Lásd orvosa, ha megmagyarázhatatlan szemöldök korpásodás, különösen akkor, ha tartós. Az enyhén arcápoló, hidratáló vagy sampon kivételével nem alkalmazhat over-the-counter gyógyszert a szemöldökökre, hacsak orvosa ezt nem javasolja. A szem körüli bőr rendkívül érzékeny, és néhány over-the-counter termék káros lehet, különösen, ha véletlenül a szemhéjra vagy a szemébe viszik.; Tina M. St. John, M.D.

Kapcsolat Dermatitis

Következő lépések