Olyan tényezők, amelyek befolyásolják a tizenévesek anyagi visszaélést

Peer Pressure

Sok tinédzser magasra kerül az olyan anyagok visszaéléséért, amelyek a vényköteles gyógyszerektől az utcai drogokig terjednek az inhalánsoktól az alkoholig. Néhány ilyen tinédzser addiktív életet fog folytatni, egyre veszélyesebb anyagokkal visszaélve. Néhány tizenévesnek rövid élettartamú tapasztalata lesz, mivel egy gyógyszer vagy más anyag visszaélése akár egyszer is végzetes lehet. A szülőknek és az érdeklődő felnőtteknek meg kell vizsgálniuk azokat a tényezőket, amelyek a tinédzsereket visszaélik az anyagokkal, hogy megakadályozzák ezt a kockázatos viselkedést.

Genetika

A Nemzeti Kábítószer-ellenes Intézet jelentése szerint a kortársak nagy befolyással vannak a kábítószerrel visszaélő viselkedésre. Sok teens először használja a gyógyszereket, nehogy a barátaik megbélyegzik őket, vagy másokat lássanak. A Nemzeti Ifjúsági Kábítószer-ellenes Média Kampány azt tanácsolja, hogy a tizenévesek legmegfelelőbb módja annak, hogy elkerüljék a párhuzamos nyomás elmaradását, előzetesen felkészüljenek az elképzelésekre, mit akarnak mondani. A szülők szerepet játszhatnak a teenseknek szerepjátékokkal. A szülő feltételezi, hogy a kábítószer-használó társaik és a gyermekek a kábítószer-használatban való részvétellel szembeni nyomást gyakorolják.

Család

A kábítószer-visszaélésekkel foglalkozó nemzeti intézet szerint a tudósok felismerik, hogy léteznek genetikai hajlamok a kábítószerrel való visszaélésre, de még nem látják el a konkrét géneket. Ennek lehet, hogy köze van egy “jó érzés” kémiai nevű agyhoz, amelyet a dopaminnak neveznek, és egy személy génvezérelt kapcsolatát ezzel. Míg egy tini egyszerre egy hallucinogint próbál ki, egy olyan tinédzser, aki genetikailag hajlamos a függőségi problémákra, újra és újra igénybe veheti azt, mivel természetesen több örömet okoznak a dopaminból, vagy kezdetben hiányosak. Míg a tudósok mindezt kiaknázzák, a szülőknek nagymértékben körültekintően kell eljárniuk a tizenévesek körében, akik genetikai kapcsolatban állnak egy drogfüggővel vagy alkohollal a kábítószerrel való visszaélés elkerülésére.

Gondolkodó tendenciák

Egy olyan családban való felnövekszik, amely hangsúlyozza, hogy “magas” a legalacsonyabb vagy illegális anyagból származik, azt okozhatja, hogy a serdülő úgy gondolja, hogy a kábítószer-használat elfogadható. A Mayo Clinic elmagyarázza, hogy ez az egészségtelen családi befolyás befolyásolhatja a tinédzser kezdeti kábítószer-kísérletét. Az olyan családtagoknak való kitettség, akik egy anyagnak minden fájdalom vagy betegség gyógyítására nyúlnak ki, tinédzserként is képesek. A tizenévesek sok értéket kapnak a szülők és más felnőttkori hatások miatt, és gyakran imitálják azt, amit látnak. Soha nem volt túl késő ahhoz, hogy egészségesebb családi hagyományokat hozzon létre és jó példát mutasson a tizenévesek számára.

Feszültség

Azok a tizenévesek, akik hajlamosak arra, hogy izgalmakat és adrenalin rohanásokat keresjenek, nagyobb veszélyt jelenthetnek a kábítószerrel való visszaélésre, mivel a korai anyagfelhasználás során elért “magas” érzés érhető el. Míg mindenkinek megfelelő forrásokból érzik a józan vegyszereket, egyes teensek olyan drogoktól érzik magukat, amelyek a negatív következmények ellenére folytatják használatukat. Ha egy szülő gyermeke izgalmas keresési viselkedésének mintáját látja, megbeszélheti a biztonságos kiszállásokról a nem biztonságos kábítószer-használatot.

Néhány tinédzser, mint például néhány felnőtt, elérheti az anyagokat, mint kísérletet a stressz enyhítésére. Ez lehet a kábítószer-visszaélés gyökere azokban a serdülőknél, akiknek alapbetegsége van, például általános szorongásos rendellenesség vagy szociális szorongás. A gyermekek visszaélése – a múlt vagy az aktuális – megteremtheti a stressz szintjét, amely bizonyos teenseket vált ki a kábítószerek visszaélésekor. Ha gyermeke úgy tűnik, hogy túlzott stressz alatt áll, ragaszkodjon a mentális egészség értékeléséhez és tanácsadásához, ha szükséges.

Alacsony önértékelés

Vágy a teljesítménynövelésre

Egy alacsony önértékű tinédzser nagyobb valószínűséggel vesz részt önellenes magatartásokban, mint a kábítószer-használat. Ez a valószínűség fokozódik, ha a többi említett befolyásoló tényező is jelen van egy tini életében. A szülők segíthetnek abban, hogy a gyermek olyan készségeket találjon, amelyekben kiemelkedik, hogy elkerülje vagy ellensúlyozza az alacsony önértékelést.

A Nemzeti Kábítószer-ellenes Intézet szerint néhány tinédzser a kábítószereket a téves kísérletként kezeli a sport vagy az akadémiai teljesítmény javítása érdekében. Ezek a tizenévesek gyakran halhatatlanság érzéssel rendelkeznek, és nem érzik úgy, hogy a gyógyszer negatív hatásai ártanak nekik. Minden tinédzser sportolót oktatni kell a teljesítménynövelő gyógyszerek veszélyeiről, és minden diáknak meg kell értenie, hogy mindent megtesz a szüleiknek, hogy büszkék legyenek rá.