Olyan élelmiszerek, amelyek nem tartalmaznak magas fruktóz-kukoricaszirupot

Áttekintés

A magas fruktóz-kukorica-szirup vagy a HFCS egy kukoricából származó édesítőszer, amelyet az élelmiszerek eltarthatóságának meghosszabbítására használnak, és olcsóbb, mint a szokásos cukor. A HFCS-ről szóló vita a súlygyarapodáskor határoz. A Princeton Egyetemen végzett vizsgálatban a kutatók kimutatták, hogy a fruktóz-kukorica szirupot tápláló patkányok szignifikánsan nagyobb súlyt értek el, mint az asztali cukrot táplálják. Ha aggódik a súlygyarapodás miatt, ragaszkodjon olyan élelmiszerekhez, amelyek nem tartalmaznak HFCS-t.

Gyümölcsök

A friss és fagyasztott gyümölcs nem tartalmaz HFCS-t. Egyes konzerv gyümölcsök és szárított gyümölcsök azonban nem. Amikor vásárolja ezeket az elemeket, szkennelje be az összetevők címkéjét, és ellenőrizze, hogy mentes-e a HFCS-től. Gyakran hozzáadódik a megőrzéshez és az édesség növeléséhez.

Zöldségek

A legtöbb friss, fagyasztott és konzerv zöldség magas gyümölcscukor-kukorica-sziruptól mentes. Ezek közé tartozik az uborka, a brokkoli, a zeller, a gombák, a sárgarépa, a bébi spenót, a romaine saláta, a burgonya és a squash. Óvakodjunk néhány kivételtől: A konzerv paradicsom, paradicsompüré, savanyúságok és élvezetek gyakran HFCS-vel rendelkeznek.

Húsok és baromfi

A húsok és a baromfi mind magas fehérjetartalmú, alacsony szénhidráttartalmú és magas fruktóz-kukoricasziruptól mentes. Azonban, ha palackozott palackokat ad hozzá ezekhez a húsokhoz, ez megváltozhat. Például a legtöbb ketchup, grillező mártással és marinádákkal rendelkezik a HFCS. Mielőtt elfogyasztja a hamburgereit vagy a steakeket a szószok bármelyikével, vizsgálja meg az összetevők címkéit, és győződjön meg arról, hogy nem tartalmaz magas fruktóz kukoricaszirupot. A címke azt is jelezheti, hogy a termék HFCS-mentes.

Halak és kagylók

A hal és a kagyló alacsony szénhidráttartalmú, magas fehérjetartalmú és HFCS-mentes. A lazac, a hering, a makréla és a germon tonhal szintén magas az omega-3 zsírsavakban – egészséges zsírtípus, amely segít a koleszterinszint szabályozásában. A harcsa, a pisztráng, a sügér, a talapia, a kagyló, a homár és a kagyló olyan halak és kagylók, amelyek nem tartalmaznak omega-zsírokat.

A diófélék, például a pekándió, a dió, a mandula, a pisztácia, a mogyoró, a brazil dió és a fenyőmag, magas fruktóz-kukorica-szirupoktól mentesek. Ez mind a nyers, mind a pörkölt formákra vonatkozik. Ők is magas rost, fehérje és telítetlen zsír, és alacsony a szénhidrát. Azonban, ha vásárolni őket mézel pörkölt, tartalmazhatnak HFCS, ezért ellenőrizze az összetevő címkét. Továbbá, a palackozott fagylaltkészítményekben levő dió HFCS-t is tartalmazhat.

Nuts

A nyers és pörkölt magvak, például a kender, a sütőtök, a napraforgó, a szezám és a len nem tartalmaznak magas fruktóz-kukorica-szirupot. A dióhoz hasonlóan magas a fehérje, a rost és az esszenciális zsírok.

Magok

Tejtermékek, például tej, sajt, vaj, tejföl, túró, író és sima joghurt, HFCS-mentesek. Természetes joghurtok, amelyek gyümölcsöt tartalmaznak édesítőszerként, mentesek a HFCS-től. De ez nem így van a hagyományos gyümölcsalapú joghurtokra vagy túrós gyümölcsre. Olvassa el az összetevők címkéit, hogy megbizonyosodjon róla.

Az egész szemek, mint például a zabpehely, a barna rizs, a hajdina, az árpa, a köles, a rizslepény, a quinoa és a zab korpa mentesek a HFCS-től. Ők is magas rost és összetett szénhidrát, és mérsékelt mennyiségű fehérje. A búzából készült tészta HFCS-mentes. Az olyan termékek, mint a gabona, a kenyér, a bagel és a zsemle, általában nagy fruktóz-kukorica-szirupot tartalmaznak. Keresse meg az összetevő címkéjén vagy a csomagolás elején.

A szójabab, az aduki bab, a pintobab, a lencse, a fava bab és a lima bab nagy mennyiségben tartalmaz szálakat, fehérjét, vasat és komplex szénhidrátot, és mentes a HFCS-től. Az egyetlen kivétel a konzervált sült bab, amely lehet HFCS.

Tejtermékek

Teljes kiőrlésű gabonák

bab