Olyan élelmiszerek, amelyek megakadályozzák a cink felszívódását

A cink számos testi folyamathoz hozzájárul, beleértve a sebgyógyulást, az immunválaszt, a növekedést és a fejlődést, valamint az inzulinaktivitást. Nincs olyan rész a szervezetben, amely tárolja a cinket, ezért rendszeres táplálékkiegészítésre van szükség. Sajnos egyes élelmiszerek és kiegészítők blokkolják a cink felszívódását a 2000-es Journal of Nutrition szerint. Ezeknek az élelmiszereknek és kiegészítőknek a elkerülése biztosítja az egészséges cinkbevitelt.

A diétás rost nem jellemzően jól emészthető. A gyümölcsökben, zöldségekben és a teljes kiőrlésű gabonákban található étrendben a túlzott szálak gátolhatják a cink felszívódását. A Harvard Közegészségügyi Iskola szerint napi 20-35 gramm szálat kell fogyasztania, de a legtöbb amerikai csak az összeg felét teszi ki. Ha az ajánlott mennyiséget meghaladja, vagy olyan étele van, amely különösen magas a rostban, akkor a cink nem érhető el a szervezetben, és kiválasztódik a belekben. Sok gabonakészítmény, valamint más magas rosttartalmú élelmiszerek mellett fitinsavat is tartalmaznak, ami gátolja a cink felszívódását.

Kiegészítő vas gátolhatja a cink felszívódását, ha egyszerre kerül. A kiegészítõ vas tipikusan nem hema, vagyis az állati eredetektõl eltérõ forrásokból származik. Ez a nem-heme-vas a cinkkel versenyez az olyan ásványi anyagokhoz, amelyek elnyelik az ásványi anyagokat, és a sejtek nagyobb affinitással rendelkeznek a nem hema-vashoz, mint a cinkhez.

A szójafehérjék és más hüvelyes fehérjék tartalmaznak egy fitinsavat. Ez a kémia gátolja a nyomelem ásványi felszívódását, beleértve a cinket is. Ráadásul a szójafehérje maga is gátolja a cink felszívódását.

Áttekintés

Rost és cink felszívódása

Vas kiegészítők és cink

Szójafehérje és cink