Nyers mogyoró egészségügyi előnyeit

Áttekintés

A Nemzeti Földimogyoró Testület szerint a mezőgazdasági termelők által finanszírozott kutatási és promóciós program szerint a földimogyoró több mint 30 alapvető vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ez az alapvető táplálkozási érték, amint azt állítják, az egyik oka annak, hogy a földimogyoró sokáig az amerikai diéták és kultúrák közé tartoznak. A mogyorófélék megemésztésének egyik fontos előnye – mondja a George Mateljan Alapítvány -, hogy a földimogyoró hosszabb ideig tartó érzelmeket teremt, amelyek könnyebbé teszik a fogyást.

Szív Egészséges Fat

A nyers földimogyoró egyaránt telítetlen zsírok forrása. A Purdue Egyetem Élelmiszer- és Táplálkozási Tanszékének 2003-as tanulmánya szerint ez magyarázza, hogy a földimogyoró fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit. Több mint 30 héten át a vizsgálati alanyokat különböző diétafajtáknak tették ki. A vér-triacil-glicerin legnagyobb csökkenése, mintegy 24 százalék, egy olyan időszakban fordult elő, amikor az alanyok három héttel fogyasztottak 1000 kalóriát földimogyoróból. A nyers földimogyoró fogyasztása lehetővé teszi, hogy maximalizálja ezt az előnyöket, mivel sok kereskedelmi földimogyoró gombák telített zsírokat adnak hozzá, hogy megakadályozzák az elválasztást.

Szív Egészséges Vitaminok és Ásványok

A World’s Healthiest Foods, a George Mateljan Alapítvány honlapján a földimogyoró jó E-vitamin, niacin, fólia, fehérje és mangán forrása. A Purdue Egyetem tanulmánya szerint a magnézium, a folsav, az alfa tokoferol, a réz és az arginin vérszintje emelkedett azokban az időszakokban is, amikor a vizsgált személyek mogyorót fogyasztottak. A Purdue kutatói azt feltételezik, hogy az egyszeresen telítetlen zsírok kombinációja ezekkel a szív egészséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal együtt csökkenti a mogyorófélék fogyasztásával járó szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Resveratrol

A Resveratrol természetes eredetű, szőlőben található anyag, amelyet több, a vörösborral kapcsolatos egészségügyi előnyhöz juttattak. Különösen a resveratrol összefügg a kardiovaszkuláris betegség és a rák kockázatának csökkentésével. A Journal of Agricultural and Food Chemistry 2000-ben publikált tanulmány a resveratrol szignifikáns szintjét mutatta a két leggyakoribb mogyorófajtában az Egyesült Államokban. A földimogyoró körülbelül egyharmadnyi resveratrolot tartalmaz, mint a vörösborokat, vagy kevesebbet.

Rákellenes

A 2000-ben publikált, Buffalo-ban található New York-i Állami Egyetemen végzett tanulmány szerint a béta-szitoszterin és más phytoszterolok jelenléte földimogyoróban közvetlenül kapcsolódik a feldolgozás módjához és mértékéhez. A béta-szitoszterinnek szerepe van a vastagbél, a prosztata és a mellrák megelőzésében. A mogyoró pörkölése és feldolgozása a béta-szitoszterin mennyiségének legnagyobb csökkenését eredményezte. A finomítatlan mogyoróolaj volt a legmagasabb a vizsgált termékek esetében, míg a mogyoróvaj körülbelül kétharmada annyi béta-szitoszterint tartalmazott.