Gyomorégés tünetei gyermekeknél

Csecsemők 12-24 hónapig

A gyomorégés a gyermekek tünete, amelyet tipikusan a gastrooesophagealis reflux okoz, amikor a gyomorsav nő a mellkas és a torok felé. Ez akkor fordul elő, amikor az alsó nyelőcső sphincter izma ellazul és nem képes megakadályozni a gyomorsav visszatérését a nyelőcsőbe. Felnőtteknél és idősebb gyermekeknél a gyomorégés tünetei tipikusan égő érzés a mellkasban vagy a torokban. A fiatalabb gyermekek és csecsemők azonban különböző tüneteket tapasztalnak.

Az idősebb gyermekek 2-12 évesek

A leggyakoribb tünet a szúrás, ami szinte minden csecsemőnél jelentkezik. Három-négy hónapig romlik, de általában akkor oldódik meg, amikor a gyermek 1-2 éves. Az Országos Cukorbeteg-, valamint emésztő- és vesebeteg-tudományi intézetek szerint más tünetek a gastrooesophagealis reflux súlyosabb formáját jelezhetik, és lehetnek: hányás, étvágytalanság vagy nyelési nehézség, gyengeség vagy sírás, rossz növekedés, köhögés vagy véres széklet. Ha gyermeke ilyen súlyos tüneteket tapasztal, forduljon gyermekének orvosához.

Tizenéves és idősebb tizenévesek

Ahogy a gyermekek idősebbek, a tünetek úgy tűnik, hogy csökken, és jellemzően étkezés után kerülnek forgalomba. A NIDDK a tüneteket a köhögés, a torokfájás, a zihálás, a mellkasi kényelmetlenség, a tüdőgyulladás vagy a nehézlégzés és fájdalmas nyelés miatt tüneteket jelzi. Ha gyermeke tünetei gyakoriak, gyermeke gyermekorvosának kapcsolatba kell lépnie.

A tünetek elkerülése vagy csökkentése

A serdülők és a tizenévesek ugyanazokat a tüneteket tapasztalják, mint a régebbi gyermekek, de a gyomorégést is tapasztalják, hasonlóan a felnőttekhez. Súlyos tüneteket jelenteni kell a gyermek orvosának.

Vannak módszerek a csecsemők és gyermekek gastrooesophagealis reflux tüneteinek csökkentésére. A csecsemőknél csökkentse az egyes palackokban lévő mennyiséget, és gyermeke gyakoribb táplálékokat biztosítson. Próbáld meg nem túlszárnyalni. Továbbá mind a csecsemők, mind az idősebb gyermekek és tizenévesek számára üljön le vagy álljon fel egyenesen evés után. Ezen túlmenően, a serdülők és az idősebb gyermekek számára a Gyermekek Digitális Egészségügyi és Táplálkozási Alapítványa ajánlja ezeket a javaslatokat: gyakran fogyasszon kisebb ételeket, csökkentse szénsavas italokat vagy koffeint, elkerülje a magas zsírtartalmú, fűszeres vagy citrus ételeket, és próbálja meg enni 2-3 órával Lefekvés.