Gyakorlatok, amelyek segítenek a megértés megértésében

Áttekintés

Ha észreveszi, hogy gyermeke nehézségekbe ütközik az általa olvasott információ megőrzésében, akkor ez egyszerűen a gyenge olvasási ismeretek készsége lehet. Az olvasási megértés az írástudástól elkülönülő készség, és az információ megemésztését jelenti annak érdekében, hogy értelmet nyerjen. Néha további gyakorlatok és utasítások szükségesek ahhoz, hogy teljes mértékben kifejlesszék ezeket a készségeket, és élesen tartsák őket.

A K-W-L folyamat

A K-W-L folyamat a Camille Blachowicz és a Donna Ogle “Reading Comprehension: stratégiák a független tanulók számára” című fejezetében olvasható olvasási értelemben. Ebben az esetben a “K-W-L” jelentése a “Know”, a “Want to Know” és a “Learned”, amelyek kategóriákként szolgálnak. Ez a gyakorlat a legjobban működik egy oktatóval vagy egy moderátorral és egy olvasócsoporttal, de önállóan vagy egyetlen olvasóval is használható. Kezdve kérdezze meg a fiatalembert, amit már tud a témáról, amelyet olvasni szeretne, és megírja ezeket a fogalmakat Egy “K” oszlop alatt egy táblára. Ezután beszéljétek meg, mit szeretne a gyermek a tárgyról tudni, és írja meg ezeket a fogalmakat a “W” alatt. Ezután utasítsa gyermekét, hogy olvassa el az anyagot, majd kérdezze meg tőle, hogy mit olvasott az olvasástól. Írja le ezeket a fogalmakat a “L.” Gyermeke írjon egy rövid esszét, amely összegzi azt, amit a témáról tudott, mit gondol, és mit tanult a folyamat befejezése után.

A történet visszagondolása

Az elbeszélés főbb eseményeinek összefoglalása hasznos módja annak, hogy megerősítsék az olvasási megértést az Alyssa Moran és Tracey Orzo “Reading Comprehension” szerint. Egy rövid szemléltető gyakorlat ennek az elképzelésnek az írása, hogy egy mondatot külön-külön írunk öt papírcsíkra, minden egyes mondattal, amely egy olyan lépést ír le, amely egy meghatározott sorrendben csak értelemben van: keverjük össze a szalagokat, majd dolgozzunk a gyerekkel, hogy rendezzék őket A rend, ami értelme van. Ezután magyarázza el, hogy a szerzők olyan szavakat használnak, mint az “első”, “következő”, “akkor” és “utolsó”, hogy segítsenek az olvasóknak az eseménysorozatot követni. Legyen a fiatalja egy rövid narratív esszét, amely szekvenált eseményekkel teli, egyedül vagy csoportként. Ezután kérdezze meg tőle, hogy öt fő eseményt gondoljon az egész történeten és a sorrendben, amelyben történt. Szóljon neki, hogy írjon öt mondatot az események mindegyikéről a megfelelő sorrendben, és ösztönözze őt arra, hogy használja a korábban tárgyalt szekvencia-specifikus szavakat.

KATAPULT gyakorlása

Jeff Zwiers által leírt “CATAPULT” című könyv, az “Építõ olvasási értelemben vett szokások a 6-12. Osztályok” című könyvében “a CATAPULT-nak nevezett gyakorlat” ösztönzi a jobb olvasási megértést azáltal, hogy elolvassa az irodalom tanulmányozását és elmélkedését. Minden egyes betű a “CATAPULT” szóban olyan koncepciót jelent, amelyet minden olvasónak el kell töltenie néhány percig, és előre meg kell tanulnia és írásba kell foglalnia. “C” Cover – mi szerepel a könyv borítóján? “A” – milyen más irodalom írta a szerzőt? – “T” a címért – mit jelent a cím a történetről? “A” a közönség számára – ki írta ezt a történetet? “P” Az első oldal – olvassa el az első oldalt, és fontolja meg, hogy honnan mozoghat a történet. “U” az alapjául szolgáló üzenetre vonatkozik – mi a fő koncepció, amelyet a szerző az olvasók számára meg akar érteni? Illusztrációkról, fényképekről, grafikonokról és egyéb látványokról, és fontolja meg, mit javasolnak a munka egészére. Végül a “T” az idő, a hely és a karakterek – az összes korábbi kutatás alapján, mit tud ezekről Három kategóriába sorolható ebben a munkában?