Glutaminsav előnyeit

Áttekintés

A glutaminsav egy nem esszenciális aminosav. Nem esszenciális aminosav olyan aminosav, amelyet a szervezetben más anyagokból állítanak elő, és a szervezet nem igényel dietetikus glutaminsavat. A glutaminsav többnyire az agyadban metabolizálódik, és ez az anyag lényeges neurotranszmitter, amely elengedhetetlen a normál, egészséges agyműködéshez. Ha nem termel megfelelő mennyiségű glutaminsavat, néhány súlyos agyi rendellenesség alakulhat ki. Ezen agyi rendellenességeknél a glutaminsavval végzett kezelés bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat.

Izomsorvadás

A glutaminsav előnyös lehet az izomsorvadás kezelésében. A londoni Guy’s Hospital DNS Laboratóriumában végzett vizsgálat kimutatta, hogy a glutaminsav hiánya a Duchenne-izomdisztrófia fenotípusában mutatkozott meg. A glutaminsav bevezetése megakadályozhatja a károsodást, és elősegítheti a kezelést ennek a rendellenességnek.

Skizofrénia

A glutaminsav hatékony kezelés lehet a skizofréniára vagy a bipoláris rendellenességre is. Az Illinois-Chicago Egyetem Pszichiátriai Intézetében végzett vizsgálat azt mutatta be, hogy a skizofréniáknak a glutaminsav csökkent szintje van. A glutaminsav terápia bevezetése a hiány pótlására hatékony terápiát jelenthet ez a rendellenesség.

Parkinson kór

A Parkinson-kórban szenvedők is hiányosak a glutaminsavban. A Boston Egyetem Orvostudományi Kar Anatómiai és Élettani Tanszéke által végzett kutatás megerősítette, hogy a Parkinson-kórban szenvedő betegeknek szignifikánsan alacsonyabb a glutaminsavszintje, mint a vizsgálatban részt vevő kontroll betegek. A glutaminsav terápia hatékony kezelést jelenthet a Parkinson-kór számára azáltal, hogy szabályozza a glutaminsav szintjét az agyban és csökkenti a Parkinson-kór hatásait.

IQ a mentálisan kihívást jelentő egyének számára

A glutaminsav segíthet a mentálisan kihívott egyéneknek magasabb szinten is. A British Journal of Psychiatry szerint a nagymértékben csökkentett intelligencia kvótákat egyenként 10 hónapig glutaminsavval kezelték. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a 10 hónapos periódus alatt a glutaminsavval kezelt személyek 50 százaléka javította intelligencia kvótait 8-11 ponttal, szemben a glutaminsavval nem kezelt csoport változásával.