Fej trauma jelek nézni

Áttekintés

Minden évben több ezer embert érintenek valamilyen fejsérülés. A fej trauma a fej, a nyak, a fejbőr vagy az agy sérülése. Ez a trauma olyan súlyos sérülés, amely súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a halált is. Ha valaki, akit ismer, az utóbbi időben az ilyen sérülések okozta sérülés, akkor számos tünetet kell figyelembe venned, hogy meghatározzuk a sérülés súlyosságát.

Fejfájás

A fejsérülés legközvetlenebb jele a fejfájás. Ha a fej megüti, akkor a fejfájás várható, azonban a fejfájás súlyossága itt a legfontosabb tényező. Az enyhe fejsérüléssel járó fejfájásnak néhány perc alatt órákig el kell mennie, és csak enyhe fájdalmat okozhat. Ha a fejfájás nem tűnik elenyészőnek, vagy rendkívül súlyos, akkor nagyobb probléma lehet, például duzzadt agy vagy törött koponya. Ha ez a fajta fejfájás továbbra is fennáll a fej trauma bekövetkeztét követően, azonnal vigye el a beteget orvoshoz.

A tudatosság elvesztése vagy zavartság

A fej traumával kapcsolatos tünetek több órán vagy nap alatt alakulhatnak ki. Csak azért, mert a páciens nem mutat azonnal a trauma jeleit, nem feltétlenül jelenti azt, hogy rendben van. Ahogy a fej trauma fejlődik, előfordulhat, hogy a beteg elkezdi elveszíteni tudatát vagy álmosságot okozni. Még akkor is, ha a beteg a sérülés után azonnal éber volt, ezek a tünetek a trauma után néhány órával jelentkezhetnek. Ha a páciens tapasztalt fejsérülést, majd órákkal később elkezdi elveszíteni a tudatot, akkor orvoshoz kell vinnie. Az általános zűrzavar is egy kapcsolódó tünet, hiszen nem fogod észrevenni az összetévesztést. Ügyeljen arra, hogy a károsult beszélgetése és mozgása különös figyelmet szenteljen, mivel ez segít meghatározni, hogy összetévesztik-e őket.

Egyéb tünetek

Még akkor is, ha a személy tiszta és fejfájásnak tűnik, vannak olyan jelek is, amelyek olyan traumát jelezhetnek, amely az idő múlásával kezdődik. Vigyázz a pupillák méretére vagy a torzított arcvonásokra az agykárosodás jeleként. Egyéb tünetek közé tartozik a hallás vagy látás romlása, ízvesztés, korlátozott mozgás a karokban vagy lábakban, személyiségváltozások, vérnyomásesés, homályosság, elmosódott beszéd, korlátozott nyaki mozgás és hányás. Ha a károsult fejfájást követõen a tünetek bármelyikét látja el, menjen a mentõszobába. Jobb, ha biztonságosabb, mint sajnálom, amikor a fej trauma. Végezetül figyeljen a tünetek bármelyikének felbukkanására. Gyakran fejsérülések esetén a beteg meg fogja mutatni ezeket a jeleket, majd jobb lesz. Ha ez megtörténik, a tünetek rosszabbul fordulhatnak elő, mint korábban.