Ételek magas a búza korpú rost

Áttekintés

12 gramm szálonként fél pohárban a búzakorpa lehet az egyik legszálasabb élelmiszer, amelyet meg lehet enni. Ez a fél csésze a nők számára ajánlott 25 g-os ajánlott napi szálbevitel 48 százaléka, a férfiak 38 g-os ajánlott bevitelének 32 százaléka. A rost a búzakorpa oldhatatlan, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja megemészteni. Azonban a rost fontos szerepet játszik az emésztésben és a betegségek megelőzésében. A búzakorpa fehérjet, vasat, B-vitaminokat, káliumot, magnéziumot, foszfort és cinket is tartalmaz.

kenyerek

A búzakorpa a búzamag külső rétegét képezi, amelyet a maráskor eltávolítanak a gabonából. A korpa külön termékként van fenntartva, hogy rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat más élelmiszerekhez, például kenyerekhez adjon. Az egész gabonapárlatból búzakorpát is kaphat, mert a teljes gabonaszemek megtartják a korpát. Két búzakorpa-kenyér 3 g étkezési rostot kínál az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium szerint.

Gabona

A cukros reggeli gabonák vagy sütemények cseréje magas rosttartalmú gabonafélékkel jó módja annak, hogy szálat adjunk a diétájához, mondja a Harvard Közegészségügyi Iskola. Sok felkészített reggeli gabona kínál búzakorpa, amely növeli a rost tartalma. A rost a búzakorpa elősegíti az egészséges emésztést hozzátéve, ömlesztve a széklet, és segít emésztőhulladék át a vastagbélben. A 100 százalékos búzakorpa gabonafélék 1/3-csésze adagja 18 g diétás rostot kínál.

Muffinok és Bagels

A búzakorpával készült muffinok magas rosttartalmúak lehetnek, de több zsírt, cukrot és kalóriát is kaphatsz, mint amennyit egy kereskedelmi forgalomban lévő korpás muffin megvásárlásakor vásárolt. A kávésboltban vásárolható korpás muffin egészséges 6 g rostot tartalmazhat, de a muffin 19 gramm zsírt és 420 kalóriát is tartalmaz. Az alacsony zsírtartalmú szünetet a szokásos reggeli pirítósából vagy gabonafélékből próbálja ki a búzakorpával készült bagel. Ha megpróbálja növelni a napi szálbevitelt, akkor naponta legalább nyolc pohár vizet kell inni, hogy megakadályozzák a puffadást, a gázt vagy a székrekedést, tanácsolja a HSPH-nak.

Házi receptek

A házi készítésű élelmiszerek rosttartalmát héjjal, gyümölcstermékkel, palacsintakkal, süteményekkel búzakorpa hozzáadásával növelheti. A búzakorpa gazdag textúrát kölcsönöz a receptjeinek, valamint megóvja emésztési és szív- és érrendszeri egészségét. Ön is megszórhat egy kanál búzakorpát a száraz gabonákon, keverjük be forró gabonafélékbe, vagy keverjük össze gyümölcsökkel. A magas rosttartalmú táplálékfelvétel a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és az anyagcsere-szindróma alacsonyabb kockázatához kapcsolódik, mondja a HSPH.