Élelmiszerek, hogy elkerüljék a koleszterin meds

Áttekintés

A statineket gyakran szedik a koleszterinszint csökkentésére használt gyógyszerek. Ezzel megakadályozzák a koleszterin termeléséhez szükséges enzimeket. Az orvosok statineket írhatnak elő, ha teljes koleszterinszintje meghaladja a 240 mg / dl-t, vagy ha az LDL vagy a “rossz” koleszterinszint meghaladja a 130 mg / dl értéket. Egyes gyümölcsök és gyümölcslevek kölcsönhatásba léphetnek a sztatinokkal és növelhetik abszorpciójukat, ami rhabdomyolysishez vezethet, ami veszélyes mellékhatás, amely izomtöréshez, vesekárosodáshoz és ritka esetekben halálhoz vezet. Pontosítsa orvosának hatását orvosával.

Grapefruit Juice

A statin felszívódását gátló összes élelmiszer közül a grapefruitlé okozza a legnagyobb kárt. Kerülje a grapefruit és a grapefruit juice készítmények sztatint. A szőlőmag-felszívódást növelő grapefruit és más gyümölcsök vegyi anyagát négyanokumarinnak tartják, a Harvard Medical School Family Health Guide magyarázza. Ez a kémia egy CYP3A4 enzimhez kötődik, ami megkönnyíti a gyógyszereknek a bélből a véráramba való átjutását, növelve a vérben lévő szintet, A statinok, például az atorvasztatin, a szimvasztatin és a lovasztatin reakcióba lépnek a grapefruit termékekkel. A grapefruit termékek szintén növelhetik a simvasztatin és az ezetimibe és a lovasztatin niacin kombinációját biztosító gyógyszerek felszívódását.

Sevilla narancs

A sevillai narancs, a szokásos narancslében nem használt keserű narancsfajta szintén növelheti a sztatin felszívódását. A grapefruithoz hasonlóan a sevillai narancs furanokumarint is tartalmaz. A sevillai narancsot a lekvárt és más kompót készítik. A sevillai narancsra vonatkozó tanulmányok nem voltak olyan kiterjedtek, mint a grapefruit-tanulmányok, de a sztatinokat szedő emberek valószínűleg elkerülnék őket, a Harvard Orvosi Iskola Családegészségügyi Útmutatója javasolja.

tangelos

Mivel a tangelos a mandarin és a grapefruit hibridje, aggodalomra ad okot, hogy ugyanolyan hatással lehetnek a statin felszívódására, mint a grapefruit. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma 12 flamingói tangelos mintát vizsgál, és megállapította, hogy egyik sem tartalmaz furanokumarint. Arra a következtetésre jutottak, hogy a tangélek nem valószínű, hogy ugyanolyan hatást fejtenek ki, mint a grapefruit a sztatinokon. Beszéljétek meg a tangelosokat a saját orvosával, aki ismeri a legjobb esetet, és előnyben részesítheti azt, hogy elkerülje őket sztatinok szedése közben.