Élelmiszerek, hogy elkerüljék a bölcsesség fogak kivonását

Áttekintés

A bölcsességfogak a harmadik és a végső csigolyák, amelyek a száj hátsó részén találhatók. Ha a száj nem elég nagy ahhoz, hogy befogadja a bölcsességfogakat, akkor csak részben kitörhetnek, gyengén illeszkednek, vagy károsíthatják a környező fogakat és gyökereket. Ezen okok miatt a fogorvos javasolhatja a bölcsesség fogainak eltávolítását. Ha eltávolítottad őket, módosítani kell a diétát a műtétet követően, hogy megelőzzük a másodlagos mellékhatásokat, például a száraz aljzatot, amely akkor következik be, ha a vérrög nem formálódik meg teljesen vagy elszakad, a mögöttes csontot a levegőre és az élelmiszerre bontva . A szájsebész azonnali figyelmet igényel a fájdalom csökkentése és a csontfertőzés megakadályozása érdekében.

Forró és fűszeres étel

A műtét utáni első néhány napon belül el kell kerülnie a meleg ételeket és italokat a Seaforth Oral Surgery honlapján. A forró hőmérsékletek elősegítik a vérrög bontását az aljzatba, és száraz aljzathoz vagy fertőzéshez vezethetnek. Kövesse az orális sebész utasításait, hogy mikor kezdheti el a forró ételeket. A helyiséghőmérsékletű, puha ételek, pl. Zöldségleves, burgonyapüré vagy puha tészta lehet. Egyéb lágy ételek, mint például egy joghurt, tejcsokoládé és sima finomságok segíthetnek a tápláló étrend fenntartásában, mialatt elvágják a behatolás helyeit. A fűszeres ételeket is el kell kerülni, mivel irritálhatják az extrakciós helyeket.

Folyadék és nyomás

A szájsebész javasolja, hogy a helyreállítási folyamat során jól hidratálódjon, hogy a szájüreg nyálkahártyája nedvesen és a véralvadásokon maradjon. Mindazonáltal kerülni kell a szódát és a szénsavas italokat, mivel gyengíthetik a vérrögöket, és növelhetik annak veszélyét, hogy a szájban a Dental Fear Central honlapján eloszlik. Ne használjon szalmát sem, ha folyadékot inni, mert a szopási mozgás és a szájnyomás negatív nyomása okozhatja, hogy a vérrög elszabadul vagy elszakad.

Alkohol

El kell kerülni az alkoholt is az első 24 órában, mert késleltetheti a gyógyulást a Dental Fear Central honlapján. Ez azt jelenti, hogy több fájdalmat és duzzanatot tapasztalhat, ha a műtét után azonnal alkoholt fogyaszt. Ellenőrizze gyógyszerészével és orális sebészével is, hogy megállapítsa, hogy az alkohol befolyásolja-e a műtétet követően szedett fájdalomcsillapítókat.

Kis élelmiszerek

A Fiatal Nők Egészségügyi Központja szerint a kis magvak, például a szezámmag vagy a mákos magvak, valamint a kisméretű ételek, mint például a rizs, el kell kerülniük az ételeket is. Ezeket a kis szemeket és magokat a fogazatba lehet helyezni, és az orális sebésznek a fertőzés megakadályozására van szüksége.