Élelmiszerek és tápanyagok, amelyek fokozzák a koncentrációt és az energia szintjét

Áttekintés

A fáradtság és a koncentrálhatatlanság gyakori probléma lehet, amelyet gyakran javítani kell az életmódbeli szokások, például az alvás, a stresszcsökkentés és az étrendi változások révén. Bizonyos ételek és tápanyagok jelentős szerepet játszhatnak a személy energia- és kognitív (agyi) funkciójában. A súlyos vagy tartós energia és kognitív problémák azonban orvosi ellátást igényelhetnek.

B6-vitamin-gazdag ételek

A B6-vitamin olyan létfontosságú vízoldható kiegészítő, amelyet a szervezet nem képes előállítani. Segít a szervezetnek olyan agykémiai anyagokat előállítani, mint a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin, és támogathatja a koncentrációs képességeket és az energiát. A B6-vitamin-hiány ismerten olyan tüneteket okoz, mint az ingerlékenység, a depresszió és a mentális zavartság. Az Oregon Állami Egyetem Linus Pauling Intézete szerint a B6 vitamin ajánlott napi bevitele 1,3 milligramm az idősebbek számára, 14 és 50 év közöttiek, és 1,5 és 1,7 milligramm az 50 évnél idősebb felnőttek számára. A B6 vitamin értékes táplálékforrásai közé tartoznak a vitaminokkal dúsított gabonafélék, Banán, lazac, fehérhús baromfi, burgonya, spenót, zöldséglé és mogyoró.

Omega-3 zsírsavak

Az Omega-3 zsírsavak, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, ismeretes, hogy támogatják a szív egészségét, csökkenti a testi gyulladást és a hangulat egyensúlyát. A University of Maryland Medical Center szerint az omega-3 zsírsavak gazdag mennyiségben találhatók az agyban, és hozzájárulnak az agy fejlődéséhez, a mentális élességhez és a memória-készségekhez. Azok az emberek, akik a menstruációs fájdalom vagy az ízületi gyulladás vagy más rendellenességek által okozott gyulladás miatt csökkent energiát tapasztalnak, omega-3 zsírsavakat találhatnak a tüneteik kezelésében. Az omega-3 zsírok gazdag mennyiségét találjuk a hidegvízben, mint a lazac, a tonhal, a szardínia, a makréla és a laposhal. További források közé tartozik a lenmag (lehetőleg föld), lenmagolaj, dió, dióolaj és repceolaj. Az omega-3 zsírforrások rendszeres fogyasztása ajánlott.

Teljes kiőrlésű gabonák

Az egész szemek olyan tápanyagokat biztosítanak, mint a B-vitaminok, vas és magnézium. Gazdag mennyiségű glükózt is biztosítanak – a szervezet elsődleges energiaforrása, amely támogatja a fizikai és mentális funkciókat. Mivel a teljes kiőrlésű gabonát az élelmezés-feldolgozás során nem távolították el a létfontosságú tápanyagoktól, fehérjét és rostot tartalmaznak, mindkettő támogatja a jóllakottságot (étkezés utáni teljesség) és a vércukor egyensúlyt. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint az ember szénhidrát alapú élelmiszerének legalább 1/2 része teljes kiőrlésű gabonából származik, és a legtöbb amerikai nem fogyaszt megfelelő mennyiséget. A teljes szemek pozitív forrása 100 százalékos teljes kiőrlésű kenyér és gabonafélék, barna rizs, vadrizs, régimódi zabpehely, csíráztatott gabonafélék és levegővel kivágott vagy alacsony zsírtartalmú pattogatott kukorica.