Élelmiszerek elkerülése érdekében, ha sírja betegség

Szója

A Graves-kór a hipertireózis leggyakoribb oka az Egyesült Államokban, a National Endocrine and Metabolic Diseases Information Clearinghouse szerint. A hyperthyreosis akkor fordul elő, amikor a pajzsmirigy – a pillangó alakú mirigy a nyakon – túl sok pajzsmirigyhormont termel. A Graves-betegség tüneteket okoz, beleértve az ingerlékenységet, fáradtságot, izomgyengeséget, alvászavarokat, kézi remegést, hasmenést, fogyást és golyókat. Ha Graves-féle betegségben szenved, az élelmiszerek bizonyos típusainak elkerülése segíthet a pajzsmirigy megfelelő működésének támogatásában.

Brassica zöldségek

A szójababból előállított élelmiszerek izoflavonokat tartalmaznak, más néven phytoestrogensek is. Ezeknek az izoflavonoknak a fogyasztása, amelyek magukban foglalják a vegyületeket, mint például a genistein és a koumérerint, stimulálhatják a pajzsmirigy ellen ható antitestek termelését. Graves-kór akkor fordul elő, amikor a szervezet pajzsmirigy-stimuláló immunglobulin néven ismert antitesteket (TSI) állít elő, ami utánozza az agyalapi mirigy által termelt pajzsmirigy-stimuláló hormon hatását. Az ÁME jelenléte serkenti a pajzsmirigy működését a pajzsmirigyhormon fokozott szintjének előidézésében, továbbá a szójababokban lévő izoflavonok gátolják a tiroperoxidáz enzim (TPO) képességét a pajzsmirigyhormonok előállításához szükséges jód kivonására. Bár a hypothyreosis gyakran társul, a TPO gátlás gátlást, a pajzsmirigy gyulladását okozhatja, amint azt Diamanti-Kandarakis és munkatársai az Endocrine Society “Endocrine Reviews” című tanulmányában leírják. Hozzájárulva a golyóhoz, a szójababok enyhíthetik a Graves-betegség tüneteit.

Az allergének

A brassica zöldségekhez tartozó zöldségkategória tartalmaz goitrogens nevű vegyületet. A brassica zöldségeket, amelyeket gyakran keresztármányos zöldségeknek is neveznek, tartalmazzák a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a karfiol, a kollard zöldség, a kelkáposzta, a kohlrabi, a mustár, a rutabaga, a fehérrépa, a bok choy, a kínai káposzta, arugula, vízitorma. A goitrogének gátolhatják a pajzsmirigy pajzsmirigy hormonok kialakulásához szükséges jód felvételét. A nagy mennyiségű káposztafélék fogyasztása ezért hipotireózist, a pajzsmirigyhormon csökkenését okozhatja, mivel a Graves-betegség a pajzsmirigy-hormontermelés növekedését okozza, a zöldségek fogyasztása segíthet a betegségnek. Azonban a jód felvételének beavatkozása gátlást eredményez, ami lehetővé teszi a pajzsmirigy számára, hogy több vér szűrésére törekszik, hogy több jódot kapjon, ami több pajzsmirigormon termeléséhez vezet. A Graves-kóros betegek ezért kerülniük kell ezeket a zöldségeket, amelyek zavarják a normális pajzsmirigy működését.

Mivel a Graves-kór egy autoimmun betegség, ne szedjen olyan ételeket, amelyek allergiás reakciót váltanak ki. A gyakori allergia kiváltó tényezők közé tartoznak a gabonakészítmények, a tejtermékek, a diófélék és a magvak. Még enyhe reakciók egy élelmiszer allergénre is növelhetik az antitestek termelését, amelyek közül néhány specifikus lehet a pajzsmirigy ellen.