Elektrolitok gatorade-ban

Áttekintés

Az elektrolitok olyan só-ásványi anyagok, amelyek villamos energiát vezetnek és egyensúlyozzák az esszenciális testfolyadékokat. Az elektrolit kiegyensúlyozatlansága, a kiszáradástól vagy a túlzott izzadástól súlyos egészségügyi következményekkel járhat. A Gatorade nátriumot, káliumot és kloridot tartalmaz, hogy segítsen pótolni az elveszett elektrolitokat, és tartsa testét simán és hatékonyan, különösen a testmozgás és a sport során.

Nátrium

A nátrium az egyik legfontosabb elektrolit a Gatorade-ben, valamint más sportitalok. A “Nutrition Bulletin” 2009. novemberi számában szereplő cikk azt sugallja, hogy ez lehet az egyetlen elektrolit, amely a sportolókhoz szükséges a testmozgás újratermeléséhez. Ez egy pozitív töltésű elektrolit, mely elsősorban a sejtek külső oldalán található. A nátrium nagy szerepet játszik a szervezetben lévő folyadék egyensúlyának szabályozásában és elektromos impulzusok végrehajtásában az idegrendszerben. A testmozgással kapcsolatban serkenti a cukrot és a vízfelvételt a vékonybélben, és aktiválja a szomjúság mechanizmust, hogy az embereket hidratálja. A hyponatraemia vagy az alacsony nátriumszintek hányingert és hányást, fáradtságot és izomgyengeséget, zavartságot és súlyosabb esetekben rohamokat és eszméletvesztést okozhatnak.

Kálium

A kálium létfontosságú ásványi anyag és elektrolit, amely a különböző testi funkciókhoz szükséges. Ez pozitív töltésű elektrolit, mely elsősorban a sejtek belsejében található, és megfelelő mennyiségű sejtek szükségesek a sejtek megfelelő működéséhez. A szívverés szabályozása és az izom összehúzódása a kálium két fő funkciója. A hipokalémiát vagy az alacsony káliumszintet túlzott izzadás, hányás vagy hasmenés okozhatja, és a Gatorade fogyasztása az egyik módja az elveszett kálium pótlásának. A Hypokalemia gyengeséget és fáradtságot, izomgörcsöket és esetleg életveszélyes szívverési szabálytalanságokat okozhat, a Maryland Medical Center szerint.

Klorid

A klorid egy negatívan feltöltött elektrolit, amelyet elsősorban a sejtek külsején talált. A nátrium, a kálium és a víz használata során a klorid elsősorban szabályozza a testben lévő folyadékok egyensúlyát. Ez is a gyomorsav fő összetevője, és segít a savas és bázis egyensúly megőrzésében az emésztőrendszerben, a ChemoCare honlap szerint. A szervezet veszteséget, hányást és hasmenést okozhat. Az alacsony klorid vagy hipoklórémia tünetei magukban foglalhatják a vér magas nátriumszintjét és a kiszáradást.