Egészségügyi problémák a fahéjjal

Áttekintés

A fahéjat évszázadok óta gyógynövényként használják. Napjainkban a világ szinte minden része fahéjat használ főként az élelmiszerekhez való fűszerként, és néhányan olyan állapotok kezelésére használják, mint a gyomor, gyomorfekély, légzőszervi betegségek, idegrendszeri betegségek és bőrfertőzések. Bár a fahéj számos egészségügyi előnyben részesül, soha nem szabad túladagolni rá, mert ez a fűszer is okozhat mellékhatásokat.

Száj irritáció

Egy, a Med Oral Patol Oral Cir Buca című folyóirat 2007-es számában közzétett tanulmány szerint gyulladás alakulhat ki a szájban a fahéjat tartalmazó ételből. A gyulladás tünetei közé tartozik a bőrpír, a duzzanat, a szemcsézett szövetek fejlődése és a szövetek nagyítása. A páciensek duzzadt ajkakkal és hasított nyelvvel is rendelkeztek. Az orvosok megjegyezték, hogy miután a betegek megszüntették a fahéjjal ízesített fogkrém és a fahéj ízű ételek használatát, a tünetek eltűntek.

Bőr és máj

Finnországban dolgozó orvosok dokumentálták azokat a betegeket, akik később a kontaktlencse vagy az allergiával kapcsolatos bőrkiütések kifejlődését okozták a bőrön és a kéz, az arc és a nyakon a fahéj hatására. A betegek még a levegőben a fahéjmolekulákból származó allergiás reakciókat is kifejlesztettek. A Medline Plus szerint a kumarin, a fahéjban megtalálható vegyi anyag kumarinérzékenységben szenvedő betegekben fokozhatja vagy súlyosbíthatja a májbetegséget. Mint a földimogyoró allergia, a fahéj-allergia súlyos egészségi állapotot is okozhat.

Beavatkozás a vércukorszintre

A Medline Plus figyelmeztet arra, hogy a fahéj csökkentheti a cukorbetegek vércukorszintjét, és befolyásolhatja a vércukorszintet a műtét alatt és után. Így az orvosi közösség nagy hangsúlyt fektet a fahéj használatának megszakítására két héttel a műtét előtt. A cukorbetegséggel rendelkezőknek konzultálniuk kell az orvosral a fahéj használata előtt.

Kölcsönhatások a gyógyszerekkel

A májkárosodást okozó lehetséges kockázatokkal járó gyógyszereket nem szabad fahéjjal bevenni, mivel növelheti a máj károsodásának kockázatát, figyelmeztet a Medline Plus. Mivel a cukorbetegség elleni gyógyszereket fahéjjal kombinálva jelentősen csökkentheti a vércukorszintet, szorosan figyelnie kell a vércukorszintjét, ha úgy dönt, hogy bármilyen gyógynövényes kezelést tartalmaz, amely fahéjat tartalmaz.

A fahéj jelentősen csökkentheti a vércukorszintet, ha a fahéjat fűszerekkel vagy kiegészítőkkel kombinálva csökkenti a vércukorszintet. Ne felejtse el, hogy mindig konzultáljon egészségügyi szakembereivel, hogy segítsen bármilyen egészségügyi állapot kezelésére.

Kölcsönhatások a gyógynövényekkel / kiegészítőkkel