Béta-glükánban gazdag ételek

Áttekintés

A Beta Glucan egy olyan oldható rostfajta, amelyről úgy gondolják, szerepet játszik a koleszterinszint csökkentésében. A 2012. júliusi “Átfogó Élelmiszer-tudományi és Élelmiszerbiztonsági Vélemények” című cikk szerint ez a rost olyan mechanizmussal rendelkezik, amely az epesavakhoz kapcsolódik, és ezeket a savakat kiüríti a testből székletként. Ha ezek a máj által termelt epesavak, amelyek a szervezet koleszterin-tárolóit használják, kiürülnek a szervezetből, akkor a májnak több koleszterint kell használni ahhoz, hogy új epesavakat hozzon létre. Így csökkenhet a szervezet koleszterinszintje.

Zab

A zab a béta-glükán leggazdagabb forrásai közé tartoznak. A Food Food News szerint az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala engedélyezte az egészségre vonatkozó állításokat olyan ételekkel kapcsolatban, amelyek zabpehelyet, hengerelt zabat vagy zablisztet tartalmaznak. Ennek oka a zabban lévő béta-glükánból származó oldható rostok magas koncentrációja. A 2011. júniusi “táplálkozási vélemények” áttekintése szerint azok a személyek, akik naponta 3 gramm szájban oldódó zabberrostot fogyasztanak, csökkenthetik teljes koleszterinszintjüket 5-10% -kal. A zab nem tekinthető a magas koleszterinszintű orvosi kezelés helyettesítésére.

Árpa

Az árpa étkezési rostja is ismert, hogy bőséges a béta-glükánban, de az árpa-rost előnyben részesíti a propionsavat, ami elnyomhatja a HMG-CoA reduktáz enzimet. Ez az enzim felelős a koleszterin termelődéséért a májban. Az American Journal of Clinical Nutrition című, 2001-ben publikált tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az árpa étrendi rost jelentősen csökkentette mind a plazma össz koleszterinszintjét, mind az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterinszintjét.

gomba

A gomba a béta-glükán gazdag táplálékforrása, jelentette be a HealthCheckSystems.com. Ismert, hogy tartalmaznak fitonutrienseket és poliszacharidokat, a gombákról úgy gondolják, hogy rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, a 2010. novemberi “Experimental Biology and Medicine” című kiadványban ismertetett felülvizsgálat szerint. A gombákban lévő béta-glükánt szintén úgy gondolják, hogy megerősíti az immunrendszert, jelentette a HealthCheckSystems.com.