Arcfájdalom: a tünetek

Áttekintés

A penészgombák, élesztők és gombák mind a gombák királyságához tartoznak. Ezek közül néhány, köztük a candida albicans és a malassezia, általában ártalmasak a bőrön. Ha a bőr sérült vagy vágott, a gombáknak lehetősége nyílik a bőrre és fertőzésre. Amikor az ember fertőzi, a tünetek az enyhe viszketéstől a súlyos betegségig terjedhetnek.

Tinea Faciale

A nyálkahártya egyfajta gombatípusnak nevezik, melyet dermatophytáknak neveznek. A dermatophyták gyakoriak, mikroszkopikus gombák, amelyek számos környezetben élhetnek, beleértve a talajt, az emberi bőreket, tárgyakat és állatokat, beleértve a kutyákat és a macskákat. A dermatophyták képesek megfertőzni a test bármely részét, ahol keratin van, amely a bőr külső rétegét, a hajszálakat és a körmöket tartalmazza. A gyűrűhéj kiterjedő, vörös, enyhén megemelkedett kiütést jelent, központi, tiszta területként. A kiütés pereme gyakran különbözik, és pikkelyes vagy hólyagokat tartalmazhat. A kitörés folyamán a gyűrű kibontakozik, és a fertőzések több területe gyakori. Amikor gyűrűférgek jelentkeznek az arcon, úgy hívják tinea faciale. A Skinsight.com kifejti, hogy a tinea faciale leggyakoribb területei az arc, az orr, az áll, a szem körül és a homlok.

Tinea Barbae

A férfiaknál és a nőknél, akiknek vastag, hajszálú arca van, a gyűrűgyuláz megfertőzheti a szakállát és a bajuszát. Amikor ez megtörténik, a gombák károsítják a hajat a bőr közelében, és a hajfoltok megszakadnak. A DermaNet NZ beszámol arról, hogy a tinea barbae ritkán kerül személyre, de a gazdák gyakran megszállják a fertőzött állatok fertőzését. Vörös, lombos területek, gyulladások és pustulák jellemzik a fertőzött bőr tapaszokat.

Tinea Versicolor

A Tinea versicolorot, amelyet pityriasis versicolornak is neveznek, egy malasszezia nevű élesztőgomba okozza. A Malassezia általában az egészséges bőrön található, ahol pórusokban él. Az Amerikai Dermatológiai Akadémia szerint általában a bőr olajos területein él. A mellkason és a háton a fertőzés közös területei, bár az arc, a nyak és más területeken is megtalálhatók. A fertőzés gyakoribb a fiatal felnőtteknél és tinédzsereknél, és ritka az időseknél vagy a gyermekeknél, kivéve a trópusi éghajlatokat, ahol minden korosztályt érintenek. A fertőzés miatt elszíneződött foltok jelennek meg a bőrön, mivel hatással van a pigmenttermelésre. Az elszíneződések gyakran fehér-rózsaszín vagy tan-sötét.

candidiasis

A Candida nemzetség élesztőinek hatására a candidiasis barnásvörös színű elszíneződést okozhat a száj sarkain. A Candida általában a gasztrointesztinális traktusban található. Ha a bőr vagy a nyálkahártya fertőződik, akkor ezt felületes candidiasisnak nevezik. A karcinómák általában a karok és a mellek, valamint a végbélnyílás alatt jelentkeznek. Ez hüvelyi élesztő fertőzést okozhat nőkben. A kiütés viszkető lehet.