A triamcinolon acetonid krém káros hatásai

Áttekintés

A triamcinolon-acetonid krém (Kenalog topikus krém, Triacet, Triderm) egy vényköteles kortikoszteroid gyógyszer, amely bizonyos típusú bőrbetegségben szenvedő betegeknél viszketés vagy gyulladás érzésének csökkentésére utal. Ezt a gyógyszert közvetlenül az érintett bőrterületre alkalmazzák napi két-három alkalommal, vagy orvos által előírt módon. A betegeknek tisztában kell lenniük a triamcinolon acetonid krém potenciálisan káros hatásaival, mielőtt ezt a topikális gyógyszert fel lehet használni.

Mellékhatások

Néhány beteg esetén mellékhatások jelentkezhetnek a kezelés során. A triamcinolon-acetonid krém bőrre történő alkalmazása után a beteg észreveheti, hogy a kezelt bőr irritálódik vagy gyulladt. A terület további mellékhatásai lehetnek viszketés, szárazság vagy égetés, a Fougera, a helyi krém gyógyszerészeti forgalmazója szerint. Bizonyos betegeknél gyulladt szőrtüszők is előfordulhatnak, melyek folliculitis, vagy akne a kezelt bőrön keresztül. Ezek a mellékhatások kellemetlenek lehetnek, és a bőr érzékeny vagy fájdalmas lehet. A kezelt bőr színüknél is könnyebbé válhat, mint a kezeletlen bőr, a triszukcinolon-acetonid krém, amelyet hypopigmentációnak neveznek. Azoknál a betegeknél, akiknél a kortikoszteroid alkalmazása során súlyos vagy tartós bőrreakciókat észlelnek, további orvoshoz kell fordulni.

Adrenalin elnyomása

A helyi gyógyszer hosszantartó vagy túlzott használata mellékvese szuppresszióhoz vezethet, ami egyes betegeknél Cushing-szindrómához vezethet. A mellékvese-szuppresszió kockázata a legmagasabb a triamcinolon acetonid krémet használó gyermekeknél, a DailyMed jelentései. A mellékvese-szuppresszióval járó tünetek közé tartozhatnak a növekedési késedelmek, amelyek magukban foglalják a testsúlyt vagy a magasságot, az érzelmi vagy hangulati változásokat, a magas vércukorszintet, a túlzott testszőr növekedést vagy az arcpuffadást. Azok a betegek, akiknek a fenti kortikoszteroid krém használata során ezeket a mellékhatásokat észlelik, a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulniuk.

Allergiás reakció

A triamcinolon-acetonidra vagy a helyi krém bármelyik összetevőjére túlérzékeny betegek nem használhatják, a Drugs.com tanácsot ad. Ennek a kortikoszteroid krémnek az érzékeny betegek általi helytelen használata allergiás reakciót válthat ki. Az allergiás reakció tünetei életveszélyesek lehetnek, beleértve a pulzusszám változásait, légzési problémákat, torok vagy arcdaganat, szédülés, gyengeség, halvány bőr vagy eszméletvesztés. Azok a betegek, akik a triamcinolon-acetonid krém felhasználása után bármelyik mellékhatást kifejtik, azonnali sürgősségi orvosi ellátást kell kapniuk.