A só egészségi mellékhatásai

Áttekintés

A nátrium-klorid tudományosan ismert sója az élethez elengedhetetlen ásvány, az Országos Egészségügyi Intézet szerint. Az emberi szervezetben a nátrium szabályozza a testfolyadék mennyiségét, segít az elektrolit egyensúlyának fenntartásában, és a megfelelő ideg- és izomfunkció szerves részévé válik. Habár a nátrium szükséges az emberi élet fenntartásához, túl sok vagy túl kevés sót fogyasztanak, negatív egészségügyi mellékhatásai lehetnek.

Túl sok só

A só túlfogyasztása egyre gyakoribb az amerikai étrendben, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint. A túl sok só legismertebb mellékhatása a magas vérnyomás vagy magas vérnyomás. A felesleges só a véredények összehúzódását okozza, ami veszélyes, mert a szívnek keményebben kell dolgoznia ahhoz, hogy a test egész testét szivattyúzza. A hosszan tartó magas vérnyomás növeli a szívbetegség, a szívelégtelenség, a stroke és a vesebetegség kockázatát. A túl sok só mellékhatása az ödéma, a test duzzanata, amelyet általában a kezek és a lábak látnak. Az ödéma akkor fordul elő, amikor a szervezet megtartja a felesleges folyadékot, hogy megpróbálja kiegyensúlyozni az extra nátriumot.

Túl kevés só

Bár nem olyan gyakori, túl kevés a só is negatív egészségügyi mellékhatásokkal járhat. Ez a feltétel, amelyet hyponatremiának neveznek, leggyakrabban a diuretikumok, súlyos hasmenés vagy hányás okozta. Kevésbé gyakori események esetén a hyponatremia okozhatja, hogy nem eszik elég sót, túl sok nátriumot választ ki hosszan tartó edzéssel (például maraton fut), vagy túl sok vizet fogyaszt. A test túl kevés sójának kezdeti tünetei közé tartozik a Mayo Klinika szerint a fáradtság, zavartság, fejfájás, émelygés, izomgörcsök és étvágytalanság. Súlyosabb tünetek a görcsök és a kóma.

ajánlások

Az USDA a táplálékra vonatkozó iránymutatást a só számára az átlagember számára legfeljebb 2300 mg vagy 1 teáskanál naponta. Ez az ajánlás csökkenti a meglévő szívproblémákkal vagy magas vérnyomással rendelkezők körében. Az egyént 1000 mg-os, 2.000 mg-os vagy “NAS” (“nem hozzáadott só”) étrendre helyezzük, sajátos állapotától függően. Az USDA azt is javasolja, hogy az afrikai-amerikaiak, a magas vérnyomásban szenvedők és az idősebb amerikaiak, akiknek mind nagyobb a magas vérnyomás kockázata, napi 1500 mg-ig vagy annál kevesebbet tartanak nátriumtartalmukban.