A pulzusszámot befolyásoló tényezők

Lélegző

Sok tényező befolyásolja a pulzusszámát. A pulzus gyorsulhat vagy lassulhat a stressz, a testmozgás, a gyógyszeres kezelés, a trauma vagy a betegség miatt. Még a légzés is okozhat kis ingadozásokat a pulzusszámban. Legtöbbször egy személy nem igazán gondolkodik a pulzusszám változásairól. Csak akkor, ha a változás jelentős, a hatástól függően tudomást szerez, és valószínűleg érintett is.

Érzelmi stressz

Sok ember számára természetes a légzés során, a szívritmus lassan enyhén lelassul az inspiráció során. Amikor belélegzik, előfordulhat, hogy lassul a pulzusszám, majd azonnal visszatér a normális szintre.

Fizikai stressz

Donna D. Ignatavicius, MS RN és M. Linda Workman, Ph.D, az “Orvosi-sebészeti ápolás – kritikus gondolkodás az együttmûködõ gondozásért” íróinak elmagyarázzák, hogy a pszichés stressz emberi reakciójának egy része a pulzusszám növekedése. Az érzelmi stressz ugyanazokat a hatásokat érinti, mint a fizikai stressz. A szorongás és a félelem a hormonok felszabadulását eredményezi, amelyek gyorsabban és nehezebbé teszik a szív pumpáját, hogy az izmok szükségesek az önvédelemre vagy menekülésre.

Vagal Stimulation

A kemény munka és a testmozgás növeli az egészséges szív szívverését. A szervezet oxigén iránti keresletének kielégítése érdekében a szív gyorsabban és keményebben ver. Egy egészségtelen szívben az oxigén iránti megnövekedett igény a szívre fáradhat, bradycardiát vagy lassú pulzusszámot okozhat.

Gyógyszerek

A Vagal stimuláció a testben speciális érzékelőket tartalmaz, amelyek a vérnyomásváltozásokhoz igazodnak. Ha egy személy viseli a bélmozgást, egy csecsemőt szállít, vagy valami nagyon nehéz teher emel, a szervezetben a megnövekedett nyomás jelzi a szívet, hogy lassítsa az arányát.

A receptek, az over-the-counter gyógyszerek, a gyógynövény-kiegészítők, a táplálékkiegészítők és az utcai gyógyszerek befolyásolhatják a pulzusszámot. Az olyan stimulánsok, mint a koffein, az efedrin vagy a kokain, fokozott szívfrekvenciát okozhatnak. A béta-blokkolók és a digitalis készítmények lelassíthatják a pulzusszámot.

Betegség

Betegség Szíve

Barbara McLean, CCNP és Janice Zimmerman, az “Alapvető kritikus ápolás támogatása” szerzői arról beszélnek, hogyan befolyásolhatja a láz és a szeptikus sokk a pulzusszámot. A láz növeli a test anyagcsere iránti keresletét, és a pulzusszám növekszik, hogy megfeleljen az oxigén igényeknek. Amikor egy fertőzés legyőzi a szervezet védelmi rendszerét, a betegség szisztémásvá válik, az ember azt mondják, hogy szeptikus és sokk következik. Mivel a szervezet elveszíti a fertőzés elleni küzdelmet, a keringési rendszer összeomlik és a pulzusszám csökken. Más betegséggel járó folyamatok, például pajzsmirigy betegség, vérszegénység (alacsony vérszám) és trauma olyan tényezők, amelyek befolyásolják a pulzusszámot, növelve vagy csökkentve azt.

Az American Heart Association elmagyarázza, hogy az ateroszklerózisban szenvedő szívbetegség (az artériák felszaporodása) szívrohamhoz, szívelégtelenséghez vagy ritkább szívritmuszavarokhoz vezethet, amelyet aritmiáknak neveznek. Az aritmiák befolyásolhatják a pulzusszámot, túl gyorsan vagy túl lassan. A szívizom károsodása vírusos és bakteriális betegségből és kábítószer-használatból is előfordulhat.