A mellékvese fáradtságának arcjegyei

Sötét körök a szemek alatt

A mellékvesek a vesék közelében lévő mirigyek, amelyek számos hormont termelnek, beleértve a nemi hormonokat és a kortizolt. Mivel a kortizol nagy szerepet játszik abban, hogy a test hogyan kezeli a stresszt, a mellékvese fáradt lesz, ha nagy stressz alatt áll. Mivel a mellékvese olyan sok más hormont termel, amikor fáradt állapotba kerülnek, a szervezet számos más rendszere is érintett. Amikor mindezek a rendszerek érintkeznek, gyakran vannak tompított jelek az arcon.

A bőr sötét foltjai

A kortizol a hormon, amely szabályozza a “harc vagy repülés” választ. A testünk kortizol szintje ingadozik a nap folyamán, jellemzően magasabb a reggel és éjszaka alacsonyabb. Ha a mellékvesek fáradtsága szenved, a test kortizolszintje rendellenes, így megnehezíti az éjszakai alvást és reggelre ébredést. Ezért a mellékvese fáradtsággal rendelkező emberek gyakran sötét karikákat látnak a szemük alatt.

Hajhullás

Amikor a mellékvese fáradt lesz, az agyalapi mirigy gyakran többet termel a kortikotropin nevű hormonból, hogy megpróbálja stimulálni őket, hogy több kortizolt termeljenek. A felesleges kortikotropin pigmentációt okozhat a bőrön, így a mellékvese fáradtsággal rendelkező személynek néha sötét bőrfoltja van az arcán.

Száraz bőr

Az androgének egy másik típusú hormon, amelyet a mellékvesékben termelnek. Ha az androgének alacsonyak, hajhullás következhet be, különösen azoknál a nőknél, akiknek nincs elegendő tesztoszteron az alacsony androgének hatásainak ellensúlyozására.

Pattanás

Egy másik hormon a mellékvesékben az aldoszteron. Az aldoszteron nagy szerepet játszik abban, hogy a nátrium- és káliumszintet egyensúlyban tartja a testben. Ha a mellékvese nem képes elegendő mennyiségben termelni ezt a hormont, akkor ezek a szintek kiegyensúlyozatlanok lesznek, ami kiszáradást és így száraz bőrt eredményezhet. A progeszteron és az ösztrogén szintje szabálytalan is lehet a mellékvese-fáradtság esetén, ami szintén száraz bőrre vezethet.

Ha az ösztrogén és a progeszteron szintje a mellékvese fáradtsága miatt rendszertelenül alakul ki, akkor az akne is kialakulhat, különösen akkor, ha a progeszteron szintje az ösztrogénszinthez képest alacsony.

szempontok

Bár a fentiek a mellékvesek fáradtságának jelei lehetnek, ne feledje, hogy ezek közül sok tényező lehet a testben lévő egyéb problémák jelei. Mindig a legjobb konzultálni az orvossal, hogy megfelelő vizsgálatokat végezzenek, például a vér és a nyál mintákkal a mellékvese kimerültségének diagnosztizálására.