A Mayo klinikai étrend élelmiszerlistája

Gyümölcsök és zöldségek

A Mayo Klinika az egyik legelismertebb orvosi és kutatócsoport a világon, és az Egyesült Államok 2. számú kórháza a “US News & World Report” címmel. Nem meglepő tehát, hogy ez az intézmény súlycsökkentő étrendet alakít ki a fogyasztók számára. A Mayo Klinika azonban figyelmeztet a “hamis” Mayo Clinic diétákra, amelyek gyakran jelentek meg, és támogatták a káposzta-leves rendszert, a grapefruit diétákat és így tovább. Az igaz Mayo Clinic diéta alapja a kiegyensúlyozott Mayo Clinic élelmiszer-piramis.

Szénhidrát

A Mayo Klinika alapja az élelmiszer-piramis olyan gyümölcsök és zöldségek, amelyek korlátlan mennyiségben vannak engedélyezve. A Mayo Klinika naponta legalább három gyümölcsöt és négy zöldséget ajánl. Kerülje a hizlalás vagy erősen sózott zöldség-készítményeket, valamint a cukros gyümölcsöket. A gyümölcsök és a zöldségek táplálékokkal vannak ellátva, és szálakat is biztosítanak, amelyek segítenek a nap folyamán teljesebbé válni.

Fehérje

Bár a szénhidrátokat az utóbbi években sok diétával fenyegeti, a Mayo Clinic piramis az egészséges szénhidrát napi négy-nyolc napi adagját ajánlja. Különösen egészséges gabonakészítményekre és tésztákra, valamint barna rizsre kell törekedni. Kevesebb szénhidrátot kell fogyasztania, amely fehér lisztet és finomított cukrokat tartalmaz, például fehér kenyeret, cukros ételeket és fehér rizst.

Fats

A fehérje és a tejtermékek a napi étrend fontos részét képezik, és a Mayo Clinic három és hét napi étkezést ajánl. Az egészséges, sovány húsok mellett a hüvelyesek, a diófélék, a bab és a növényi források, például a szója, szintén fehérjet kaphatnak. A tejtermékek alacsony zsírtartalmú vagy sovány tejből, alacsony zsírtartalmú joghurtból és sajtokból állhatnak, mint a ház vagy ricotta.

Édesség

Bár a zsíroknak valamiféle figyelmet kell szentelniük, szükségük van a diétájukra. A Mayo Clinic három-öt napi adag zsírokat sugall. E zsírokat a legtöbbet kihasználva egészséges, egyszeresen telítetlen zsírokat kereshet, és elkerüli a transzzsírokat. Az egészséges zsírok bizonyos forrásai közé tartoznak a diófélék, a hüvelyesek, az olívaolaj, az avokádó és a zsíros hal.

Bár a Mayo Clinic piramis lehetővé teszi néhány édességet, ezek a “üres” élelmiszerek napi 75 kalóriára korlátozódnak. Ne feledje, hogy egyes gyümölcsök tartalmaznak természetes cukrokat, és kielégíthetik az Ön “édes fogát” a hozzáadott zsír és kalória nélkül.