A mangosztánlét egészségügyi előnyei

Áttekintés

A mangosztán olyan gyümölcs, amely egy örökzöld fákon növekszik Indonéziában. A mangosztól függetlenül, a neve ellenére a mangosztán kemény, sötét korhadt, és citrusfélékhez hasonlít, az őszibarack textúrájával. Ez népszerűen gyümölcslevek formájában kerül forgalomba az Egyesült Államokban, gyakran más gyümölcslé gyümölcsével kombinálva. A hagyományos mesterséget a szülőföldjén, a mangosztánon vizsgálják az egészségre gyakorolt ​​hatása miatt.

A gyulladás csökkentése

Az elhízott emberek szisztémás gyulladása további egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a cukorbetegséget és a szívbetegségeket. A kutatók tanulmányozták a mangosztánlevet, hogy meggyőződjenek róla, hogy az elhízott önkéntesekben gyengeség jeleit csökkentheti. A “Nutrition Journal” című cikk arról számolt be, hogy az önkéntesek, akik naponta kétszer ivották a mangosztánlevet, jelentősen csökkentették a gyulladásos markereiket a véráramukban, míg a kontroll csoportban a gyomor-gyulladás jelzői, amelyek másféle gyümölcslevekkel rendelkeztek, nem változnak. A szerzők figyelmeztetettek arra, hogy további vizsgálatokra van szükség a mangosztánlé előnyeinek megerősítésére és annak megállapítására, hogy vannak-e negatív mellékhatások.

Ínybetegségek

Bár a tudományos kutatás eredményei még mindig nagyon előremutatóak, a tudósok tanulmányozzák a mangosztént, mint lehetséges fegyvert a fogíny betegség ellen, melyet parodontitis néven ismerünk. A “Complementary Therapies in Medicine” című tanulmány szerint “azok a betegek, akik egy mangosztán-gyantát tartalmazó gélt alkalmaztak az ínyükre, jobban javultak, mint a kontroll csoportban. Mindkét csoport megkapta a standard fogpótlást. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a mangosztán gél végül hasznos kiegészítő lehet a hagyományos parodontális kezeléshez. Ha problémái vannak az ínyeden, keresse fel fogorvosát.

Antioxidáns hatások

Az antioxidáns funkciója a szabadgyökök elleni küzdelem, amelyek celluláris károkat okoznak, és amelyek szerepet játszanak a szívbetegségek és a rák kialakulásában. A szabad gyököket a szervezet természetes módon termeli, mivel lebontja az élelmiszereket, de olyan környezeti tényezők is létrejöttek, mint a dohányfüst, a sugárzás és a szennyezés. A mangosztánlé magas antioxidánsokban, különösen a hatékony xantonokkal ismeretes. A xantonokat csak néhány trópusi növényben találják meg, és a mangosztán a leggazdagabb forrás. A Nemzeti Rákkutató Intézet szerint az antioxidáns fogyasztásról szóló tudomány előkészítő, de egyes tanulmányok szerint a rák kialakulása ellen védelmet nyújt. A mangosztánlé és más antioxidánsforrások azonban nem jelentenek hatékony kezelést semmilyen betegségre.