A mandulák funkciói

Áttekintés

A mandulák a nyirokrendszer részét képezik. A nyirokrendszerből áll, mindegyik mandulát a torok hátsó oldalán helyezkednek el. Általában a mandulák egyenlő méretűek, rózsaszínűek, és kis, mély mélyedésekkel borítják, amelyeket kriptáknak hívnak. A mandulák minden csoportja három típusból áll. A mandulák fő funkciója az immunrendszer első védelmi vonalaként szolgál. Ez sokféle módon valósul meg.

Lymphocyták felszabadulása

A mandulák szerepet játszanak a szervezet immunválaszában a belélegzett vagy elfogyasztott baktériumok és vírusok számára. A nyirokrendszer lymphocyták nevű immunsejteket termel, amelyek védik a szervezetet a betegség és a betegségek ellen. A mandulák baktériumokat és vírusokat csapnak be, amelyek az orr és szájon keresztül belépnek a testbe. J.B. Weise és egy kutatócsoport elemezte 49 szövetmintát a kibővített mandulák esetéből, és bizonyítékot talált arra vonatkozóan, hogy a mandulák olyan anyagokat bocsátottak ki, amelyek megakadályozzák a fertőzéseket. Az új megállapításokat a “Otolaryngologia Polska” folyóirat 2002-es számában tették közzé.

A légzőszervi fertőzések megelőzése

A mandulák manduláinak vagy adenoidjainak a része a tüdőt védi az olyan baktériumoktól és vírusoktól, amelyek a szervezetbe belépnek az orron keresztül. Káros, belélegzett baktériumokat csapnak le és limfocitákat termelnek, hogy elpusztítsák a mikroorganizmusokat, mielőtt elérnék a tüdőt. A Nemours Foundation weboldalon a KidsHealth, ez a funkció csökken, amikor a gyermek eléri a 3. életévét. A Texas Gyermek Sebészeti Társaság orvosai támogatják, hogy a mandulák nem képesek a városi környezetben élő gyermekek vírusfertőzéseinek leküzdésére. Azt mondják, hogy a mandulák egykor hatékonyak voltak a parazitafertőzések leküzdésében, amelyek a fejlett megyékben jelenleg nem gyakoriak.

A gyomorfertőzések megelőzése

A mandulák mindegyike három fajta mandulából áll: a palatin, a garat és a nyelvi mandulák. Összefoglalva, ezek a tömegek a nyirokcsomók köré az orr és a szájüreg hátsó részét. A Life Sciences honlapjának a Rutgers University divíziója szerint a mandulák azért működnek, hogy megvédjék a szervezetet a kórokozókkal szemben, mielőtt ezek a fertőző organizmusok bejutnának az étkezési csatornába. A tápcsatorna a szájon kezdődik, magában foglalja a garat, a nyelőcső, a gyomor, a kisméretű és a vastagbél, végét az anuson.