A gyomorrák első jelei és tünetei

Áttekintés

Gyomorrák, amelyet gyomorráknak is neveznek, a gyomor bélését végző szövetekben fejlődik ki. A Nemzeti Rákellenes Társaság szerint 2014-ben körülbelül 22.220 gyomorrákos megbetegedést diagnosztizálnak. A gyomorrákra nincsenek ismert pontos okok. A gyomorrák kockázatát növelő tényezők közé tartoznak a H. pylori baktériumok által okozott peptikus fekélyek, a gyomor gyulladása, a dohányzás, a gyomorrák régóta fennálló története, a mozgáshiány, a rossz táplálkozás és az elhízás. A korai gyomorrák gyakran nem okoz tüneteket, de a tünetek növekednek, ahogy a rák nő. A fenti tünetek nem feltétlenül jelentenek rákot.

Fájdalom vagy kellemetlen érzés

A gyomorrontás első jele lehet a teltség vagy szorongás érzése a hasban. Nyomás vagy alkalmi éles fájdalom, túlzott csapás vagy általános kellemetlen érzés fordulhat elő. A gyomorégés és az emésztési zavar gyakori. Az étkezés növelheti a fájdalmat vagy kellemetlenséget. A gyomorrákos betegeknek nehéz lehet lenyelni. A betegség előrehaladtával a nyelés egyre nehezebb lesz, ahogy a rák nő. Ha a rák a gyomorban magas, akkor hamarabb bekövetkezik a lenyelés.

Hányinger és hányás

Az émelygés és a hányás számos olyan problémát jelez, amelyek a vírustól, az ételmérgezéstől vagy a fekélytől valami komolyabbra, például a gyomorrákra terjedhetnek. Ha az émelygés és a hányás nem szűnik meg, vagy egyre súlyosabb lesz, vagy vérzik a hányás, forduljon orvoshoz.

Fogyás és vérzés

A testsúlycsökkentés a gyomorrák jele lehet. Az étvágycsökkenés, vagy nem akarnak bizonyos ételeket fogyasztani, idővel kialakulhat. Az érzés, hogy még akkor is teljes, ha még mindig éhes, korlátozhatja a táplálékot, ami a fogyáshoz vezet. A rák előrehaladtával a gyomor vagy a hasban dagadt. A hasfájás duzzanata folyadék felépülését vagy tumor növekedését jelezheti. Növelheti vagy megnagyobbodhat, még akkor is, ha nincs gyors súlygyarapodás.

Vér

A hányással vagy a bélmozgással járó vér a gyomorrák jele lehet. A gyomorban elkezdett vérzés vörösvérű vérnek, hányásnak tűnhet, a kávé alapjainak, a fekete vagy kátrányos bélmozgásoknak, vagy a székletnek fényes vagy sötét vörös vérrel történő bevonása.

Azok az emberek, akik általában nagyon aktívak sok energiával, fáradtnak érezhetik magukat vagy nem tudnak lépést tartani szokásos tevékenységeikkel. A nem megfelelő, nem-specifikus panaszokat, amelyek nem érzik jól magukat, meg kell vizsgálni az ok megállapításához. Az egészség általános csökkenése számos probléma, például a gyomorrák rákjainak jele lehet.

Teljes egészségromlás