A cukor hatása a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenességre

Áttekintés

A figyelemhiányos hiperaktivitási zavar vagy az ADHD problémájának végleges megválaszolására irányuló kutatások során a kutatók többféle étkezési megközelítést értékeltek, beleértve a cukor ADHD-re gyakorolt ​​hatását. Míg a kutatás nem támogatja a cukor bevétele és az ADHD tüneteinek romlása közötti kapcsolatot, bizonyos bizonyíték van arra, hogy bizonyos cukrok esetében a különbség nem jelent különbséget.

Kutatási eredmények

Dr. Mark Wolraich 1985-ben végzett vizsgálata három napig tartott, és 16 gyermeket kutatott kórházi környezetben [A szacharóz lenyelés hatása a hiperaktív fiúk viselkedésére, M. Wolraich és munkatársai, Journal of Pediatrics, 1985. április, 106 (4), 675-82]. A kritikusok azzal érvelnek, hogy ez a kis méretű minta mérete korlátozott ideig mesterséges környezetben nem tudott olyan eredményeket produkálni, amelyek megbízhatóan alkalmazhatók az ADHD-ben szenvedő emberek nagyobb lakosságára. Hoover és Milich 1994-ben 35 olyan gyermeket tanulmányozott, akiknek édesanyja cukorérzékenynek nevezte őket. Minden gyerek cukormentes italt kapott, de az anyák felében elmondták, hogy az ital cukrot tartalmaz. Mindegyik anya úgy értékelte gyermekeit, mintha hiperaktívabb lenne az ital fogyasztása után. Milich arra a következtetésre jutott, hogy a probléma a szülői elvárások, nem pedig a cukor [A cukor bevétel várható hatásainak hatása az anya-gyermek kölcsönhatásokra, DW Hoover és R. Milich, Journal of Abnormal Child Psychology, 1994. augusztus 1994., 22 (4), 501-5] . A kritikusok a kis mintaméret, a korlátozott időtartam és a résztvevők szelekciójának szubjektív jellege és a tesztelés eredményei alapján vitatják, hogy az eredményeket nem lehet megbízhatóan alkalmazni az ADHD-ben szenvedő emberek nagyobb lakosságára nézve.

Egyéni változatok

Minden olyan személy, akinek az ADHD-ja egyénessé válik, és az ADHD-ről néhány ember hiperaktívabbá válik, ha cukrot fogyasztanak. Dr. Anthony Kane által az ADD ADHD Előrehaladásokról beszámolt tanulmányok szerint a tünetek rosszabbak az ADHD-ben szenvedő emberek cukor bevétele után. A cukor is hiányzik a táplálkozásból, más egészséges ételeket helyettesíti az étrendben, sőt, nincsenek felismerhető előnyök a cukor hozzáadásával az étrendben.

Alsó sor

A lényeg az, hogy van esély arra, hogy a cukor súlyosbítja az ADHD tüneteit. A legjobb mód arra, hogy meghatározzuk, hogyan reagál a cukorra, hogy az összes cukrot kivágja a diétájából néhány napig, majd gyümölcslé hozzáadott cukorral. Hogyan reagál az italra olyan információkkal, amelyek segíthetnek a táplálékbevitel megtervezésében? Csökkentheti a cukor hatásait a táplálkozás során a mennyiség korlátozásával, és mindig étkezési fehérjét, ha van egy édes snack.